Error message

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/modules/toolbar/code.php:2) in drupal_send_headers() (line 1220 of /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/modules/toolbar/code.php:2) in drupal_send_headers() (line 1220 of /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/modules/toolbar/code.php:2) in drupal_send_headers() (line 1220 of /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/modules/toolbar/code.php:2) in drupal_send_headers() (line 1220 of /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/modules/toolbar/code.php:2) in drupal_send_headers() (line 1220 of /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/modules/toolbar/code.php:2) in drupal_send_headers() (line 1220 of /home/d/direct8o/msu.dp.ua/public_html/includes/bootstrap.inc).

Найкорисніші овочі

Зеленолистні овочі - капуста, шпинат, петрушка, кріп, базилік, темно-зелений листовий салат - ідеально підходять для контролю і зниження ваги. Тому що, більшість зеленолистних овочів - низькокалорійні, з низьким вмістом жиру. Також вони скорочують ризик ракових захворювань і хвороб серця. До складу зеленолистних овочів входить: високий вміст харчової клітковини, фолієва кислота (вітамін В), вітамін С, калій, магній, фітохімічних речовини, такі як лютеїн, бета-криптоксантин, зеаксантин, бета-каротин. Завдяки тому, що до складу зеленолистних овочів входить високий вміст магнію і низький глікемічний індекс, вони рекомендуються людям з діабетом ІІ типу. Високий вміст вітаміну К у складі зеленолистних овочів сприятливо впливає на вироблення остеокальцину, протеїну, який благотворно впливає на здоров'я кісток.

Зеленолистні овочі найкраще вживати в сирому вигляді; додавати в салати, в сандвічі .
Брокколі (спаржева капуста)

Брокколі - джерело поживних речовин, вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів. Склад спаржевої капусти багатий фолієвими кислотами, які можуть запобігти деяким вродженим вадам розвитку. Також фолієві кислоти ефективні в боротьбі проти хвороб серц , інсультів та деяких форм ракових захворювань. Брокколі містить високу концентрацію вітамінів А, С , Е. Вітаміни Е, С і бета-каротин забезпечують організм достатніми запасами антиоксидантів, які допомагають знизити ймовірність виникнення серцевої недостатності та інсультів. Брокколі багата на залізо, яке ефективно бореться з анемією .

Найкраще вживати брокколі в сирому вигляді (додавати в салати), також готувати на пару, додавати в супи і рагу. Поживні як зелені суцвіття, так і стебло.
Кольорова капуста

Кольорова капуста - джерело вітамінів С, А, В, Е, вуглеводів, білків, заліза, кальцію, калію, фосфору, магнію, харчової клітковини. У кольоровій капусті мало калорій, низький вміст натрію , не міститься жир і холестерин. Якщо регулярно включати кольорову капусту в свій раціон  то можна уникнути ракових захворювань, серцевої недостатності і гіпертонії.

Завдяки тому, що у кольорової капусти слабовираженний смак, її можна їсти сирою, запікати, смажити, додавати в супи і рагу .
Болгарський перець

Болгарський перець (червоний, зелений, оранжевий або жовтий) - багате джерело всіляких поживних речовин. Перець багатий на вітаміни С і А - найдієвіші антиоксиданти. Болгарський перець містить фолієву кислоту, і також клітковину, які знижують рівень холестерину в крові (холестерин є причиною інфарктів та інсультів ). Якщо регулярно вживати перець, то ризик захворіти на рак товстої кишки зводиться до мінімуму, завдяки вітаміну С, бета - каротину і фолієвої кислоті, які містяться в болгарському перці.

Болгарський перець добре поєднується в салатах, рагу і супах.
Цибуля і часник

Часник містить амінокислоту алліін, яка володіє антибіотичними і бактерицидними властивостями. Сприяє роботі серцево-судинної системи, ефективно допомагає при респіраторних захворюваннях.

Цибуля - корисна для запобігання серцево-судинних захворювань, особливо коли підвищується ризик утворення тромбу. Цибуля служить профілактичним засобом ракових захворювань, зокрема раку шлунка та запобігає виникненню інфекційних захворювань. Цибуля допомагає поліпшити функцію легенів, особливо при астмі .

Щоб отримати всі корисні поживні речовини, що містяться в цибулі і часнику, ці овочі краще їсти в сирому вигляді.
Помідори

Наявність антиоксидантів у складі помідорів допомагає виводити токсичні речовини з організму. Лікопін, який входить до складу помідорів, нейтралізує вільні радикали в організмі людини і скорочує ризик утворення раку простати. Люди, які часто їдять сирі помідори, найменше схильні до ризику захворювання на рак шлунка або прямої кишки. Також, помідори блокують дію нітрозамінів, що в свою чергу знижує ризик виникнення раку легенів. Вчені довели,  якщо регулярно вживати в їжу помідори, то знижується ризик інфаркту. Вітамін К сприяє зміцненню кісток і запобігає крововиливу у мозок.

Насправді помідори відносяться до фруктів , а не до овочів . Найкраще вживати помідори в сирому вигляді - в салатах і сандвічах. Соус з помідорів підходить до багатьох страв .
Зелений горох

Зелений горох багатий білками і вуглеводами, але не жирами. Зелений горох - відмінне джерело клітковини, заліза, вітаміну А і С, водорозчинною клітковиною. До складу зеленого гороху входить тіамін (вітамін В1), який відповідає за забезпечення енергоутворення, забезпечення нормального функціонування нервової системи і вуглеводного обміну речовин.

Зелений горох краще всього їсти сирим і приготованим на пару. Дуже смачне пюре з зеленого горошку .
Морква

У морквині міститься бета-каротин, який має антиоксидантну дію, знижуючи ризик захворювання на рак. Морква допомагає зберігати гарний зір, покращує стан шкіри, зміцнює імунну систему, знижує рівень холестерину.

Завдяки природному солодкому смаку, моркву можна додавати в салати, їсти  як окрему закуску або вживати у вигляді соку.

Науково-популярні статті